1. Legea lui Ohm
• Tensiunea se măsoară în volţi şi este simbolizată prin „E” sau „V”
• Curentul se măsoară în amperi şi este simbolizat prin „I”
• Rezistenţa se măsoară în ohmi şi este simbolizată prin „R”
• Legea lui Ohm: E = IR; I = E / R; R = E / I
Curentul
Un circuit electric este format atunci când este construit un drum prin care electronii se pot deplasa continuu. Această mişcare continuă de electroni prin firele unui circuit poartă numele curent, şi adeseori este denumită „curgere”, la fel precum curgerea lichidului dintr-o ţeavă.
Tensiunea
Forţa ce menţine „curgerea” electronilor prin circuit poartă numele de tensiune. Tensiunea este o mărime specifică a energiei potenţiale ce este tot timpul relativă între două puncte. Atunci când vorbim despre o anumită cantitate de tensiune prezentă într-un circuit, ne referim la cantitate de energie potenţială existentă pentru deplasarea electronilor dintr-un punct al circuitului într-altul. Fără a face referinţa la două puncte distincte, termenul de „tensiune” nu are sens.
Rezistenţa electrică
Electronii liberi tind să se deplaseze prin conductori cu o anumită rezistenţă sau opoziţie la mişcare din partea acestora. Această opoziţie poartă numele de rezistenţă. Cantitatea de curent disponibilă într-un circuit depinde de cantitatea de tensiune disponibilă pentru a împinge electronii, dar şi de cantitatea de rezistenţă prezentă în circuit. Ca şi în cazul tensiunii, rezistenţa este o cantitate ce se măsoară între două puncte distincte. Din acest motiv, se folosesc termenii de „între” sau „la bornele” când vorbim de tensiunea sau rezistenţă dintre două puncte ale unui circuit.
Unităţile de măsură pentru tensiune, curent şi rezistenţă
Mărime Simbol Unitate de măsură Prescurtare
Curent I Amper A
Tensiune E sau V Volt V
Rezistenţă R Ohm Ω